Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πατάτες Νευροκοπίου με 2,5 ευρώ τα 10 κιλά..!

Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςOργανώνονται για να χτυπήσουν τα Super Market και τους μεσάζοντες

Tα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, επειδή πιστεύουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της, πήρανε την πρωτοβουλία και παρήγγειλαν 20 τόνους πατάτες, προς 2,5 ευρώ τα 10 κιλά, απευθείας από τον παραγωγό.
Η πρωτοβουλία μας «2,5 € το δεκάκιλο»
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας βρήκανε έναν γεωργό, ο οποίος έχει μεγάλη αδιάθετη ποσότητα πατάτας στην αποθήκη του. Ζητήσανε από τον ...
γεωργό, ο οποίος είναι κάτοχος άδειας πλανόδιου πωλητή, να φέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη. Συμφώνησαν να τους πουλήσει τις πατάτες σε σάκους των 10 κιλών στην τελική τιμή των 2,5 Ευρώ το 10κιλο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό. Τα δέκα κιλά πατάτες στο Super Market κοστίζουν περίπου 7 ευρώ, δηλαδή στα ράφια τους είναι περίπου 300% ακριβότερες!
Έτσι, τα μέλη της ομάδας έχουν αναλάβει να βρούν καταναλωτές για τους 20 τόνους και για τον σκοπό αυτό κατασκευάσανε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν τα 1.000 μέλη, αλλά και όλοι οι δημότες της Κατερίνης να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούν. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των αγοραστών, ο γεωργός θα μεταφέρει τις πατάτες στην Κατερίνη. Τότε, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση σε ένα δημόσιο χώρο π.χ. ένα μεγάλο πάρκινγκ, για να γίνει η παραλαβή και η πληρωμή των παραγγελιών. Σε κάθε νέα παραγγελία, μάλιστα, θα επιλέγετε διαφορετικός παραγωγός.
Γιατί αυτή η πρωτοβουλία;
Όλοι μας γνωρίζουμε, πως η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και η ενίσχυσή της με κάθε ευρώ είναι σημαντική. Οι επιλογές των καταναλωτών αποτελούν μία μεταβλητή, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, να ανακουφίσει και να σώσει δουλειές. Αλλάζοντας συνειδητά τις καταναλωτικές συνήθειες και επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα κατ ευθείαν από τον παραγωγό διασώζονται θέσεις εργασίας, ανακυκλώνεται το χρήμα μέσα στη χώρα, μειώνονται οι εισαγωγές, υπάρχει συμβολή στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων. Κυρίως όμως, αναδεικνύεται η αισχροκέρδεια και η αδικία που συντελείται σε βάρος των γεωργών, όπως επίσης, στέλνετε το μήνυμα ότι οι καταναλωτές, οι απλοί πολίτες, δεν μένουν άπραγοι και με σταυρωμένα τα χέρια. Η απάντηση των πολιτών στην κρίση είναι η αυτοοργάνωση!
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας παροτρύνουν τον κόσμο να μην αγοράζει ξένα προϊόντα! Παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και απαντάνε με το δικό τους τρόπο θεωρώντας πως μπορούν να τους αναγκάσουν να ρίξουν τις τιμές.
Καλούνε όλους τους καταναλωτές να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους αυτή την πρωτοβουλία, να συμβάλουν στη διάδοσή της και να την οργανώσουν όλες οι πόλεις. Τα μέλη της ομάδας άλλωστε έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν για να κάνουν όλοι τα πρώτα βήματα στον τόπο τους. Ταυτόχρονα, αναζητούν και άλλους γεωργούς (info@otoposmou.gr) οι οποίοι θα μπορούσαν να πουλήσουν απευθείας τα προϊόντα τους (π.χ. ρύζι, όσπρια), χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσουν μεσάζοντες.
ΠΗΓΗ: otoposmou.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΗΛΩ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Επιθυμώ να λάβω στοιχεία επικοινωνίας για να δόσω παραγγελία από Θεσσαλονίκη!Ευχαριστώ.....

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε ΄Ελληνες, το ήξερα ότι θα τη βρίσκαμε την άκρη μόνοι μας χωρίς το νταβατζιλίκι του συστήματος. Πως μπορούμε να παραγγείλουμε πατάτες και αν θέλετε να σας πουλήσουμε λάδι μόνο με 55 ευρώ τον τενεκέ (17 κιλά)