Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

199 “ναι” στο νέο Μνημόνιο – Τριγμοί στα κόμματα και 45 διαγραφές


* - “Επαρκές το αποτέλεσμα” λέει το Μαξίμου
* - Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν παραιτήσεις βουλευτών
* - Τελικό αποτέλεσμα ψηφοφορίας: 199 ναι - 74 όχι - 5 παρών
* - Επεισοδιακή η συνεδρίαση με φωνές από βουλευτές και πολίτες!
Με την Αθήνα παραδομένη στις φλόγες ήδη από τις επτά το απόγευμα  η Βουλή 45 λεπτά μετά τη μία είπε “ναι” στο νέο Μνημόνιο σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που τελικά ανέδειξε... τρίτο κόμμα τους ανεξάρτητους βουλευτές, αφού τα “όχι” και τα “παρών” που ακούστηκαν αλλά και τα δύο “ναι” από τον ΛΑΟΣ οδήγησαν σε συνολικά 45 διαγραφές.
Κατά την ψηφοφορία 199 βουλευτές είπαν “ναι σε όλα”, άλλοι 74 είπαν “όχι” και 5 δήλωσαν “παρών” με αποτέλεσμα το νέο μνημόνιο και τα όσα προβλέπει να αποτελούν πλέον ουσιαστικά νόμο του κράτους.
Το Μαξίμου δήλωσε ικανοποιημένο, δεδομένης της δυσκολίας το αποτέλεσμα, σχολιάζοντας μάλιστα ότι....
, παρά τα επεισόδια η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις ήταν μικρή, κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού ήταν υπέρ της κυβέρνησης!
Η ικανοποίηση πάντως στα δυο μεγάλα κόμματα είναι ... μικρότερη αφού από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν 22 διαρροές, ενώ άλλες 21 υπήρξαν στη ΝΔ
Απώλειες μετράει και ο ΛΑΟΣ καθώς οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης έμειναν στην αίθουσα και είπαν “ναι” παρά το ότι το κόμμα είχε αποχωρήσει νωρίτερα διαφωνώντας.

Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου είχαν ουσιαστικά έτοιμες τις επιστολές διαγραφής των διαφωνούντων βουλευτών και έτσι σχεδόν με τη λήξη της ψηφοφορίας ήρθαν και οι διαγραφές, ενώ από τη μεριά ΠΑΣΟΚ υπήρξε ανακοίνωση πως 9 από τους βουλευτές δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Από μέρους της Ν.Δ. είχε ξεκαθαριστεί πως όλοι όσοι διαχωρίσουν τη θέση τους δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια.

Από τη “γραμμή” διαχώρισε τη θέση του και ο Βουλευτής Λ. Αυγενάκης που ψήφισε “όχι” παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμμαχία στήριξε με τις ψήφους της το νέο Μνημόνιο.

Από το μεσημέρι πάντως η κατάσταση ήταν τεταμένη τόσο στα έδρανα, όσο και στα θεωρεία της βουλής. Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι όταν την ώρα που είχε το λόγο ο Ε. Βενιζέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ κ Μαυρίκος εκτόξευσε εναντίον του τον τόμο των 700 σελίδων του Μνημονίου.
Η ένταση δεν έληξε ούτε τα μεσάνυχτα, αλλά αυτή τη φορά στα θεωρεία, όταν ένας πολίτης αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουρχού άρχισε να φωνάζει πως αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα... για να απομακρυνθεί άρον, άρον από την ασφάλεια της Βουλής
Τα πνεύμα ήταν οξυμένα και κατά την ψηφοφορία με πολλούς βουλευτές να θέλουν να δικαιολογήσουν το όχι που έλεγαν και πολλούς να αντιδρούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: